BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

impian waktu ak kecil edisi ke 2 (planet marikh )^_^

Wednesday, December 8, 2010

sambungan edisi yg pertama ...

Impian ??? ..aper itu impian ...persoalan nie telah pun ak keutarakan dalam edisi yang 1 . Ak mahukan maksud sebnar ape 2 impian, seperti edisi yang pertama, edisi kedua kali ini ak mahu menceritakan tntang impian ak untuk menakluk marikh ... hahahah nie lah impian ak waktu kecik ...ala bese laa mse kecikx2 kita mcm bende nak gapai dan gengam ...walaupun pada zahirnya amat susah sekali untuk dilaksanakan namun biasa laa name pun impian …Anywhere berbalik pda citer yg akn ak ceritakan iaitu impian ak menakluk planet marikh…kenapa n mengapa ak mahu ?? hahahah..ini kisah dimana terdapat khabar di marikh mempunyai hidupan seperti dibumi dan ak berazam mahu menjadi manusia pertama ..tapi pahamx2 jela kan itu hanyalah impian ak tapi ini bukan anganx2 mad zin ..eh silapx2 mad jenin .. tapi pape pun ak nak gak la kongsi info serba sedikit tentang planet marikh

planet marikh

Planet Marikh merupakan planet ke-4 dari sistem suria dalam sistem matahari dan Planet ini juga merupakan salah sebuah planet dari 8 planet dalam sistem suria di angkasa . Planet itu dinamakan sempena nama Tuhan Peperangan Tamadun Rom (Tuhan Peperangan Tamadun Yunani sedarjatnya: Ares) kerana warna kemerahannya di langit pada waktu malam. Untuk pengetahuan kamu smua planet ini mempunyai 2 bulan berbeza dengan bumi yang ada satu bulan.

nie Planet marikh bukan bulan

Bulan dimarikh ada nama taau .satu Phobos dan satu lagi Deimos.Setiap satu bulan tersebut menyerupai astreiod Marikh mempunyai tempat penting dalam imaginasi manusia disebabkan dipercayai ada makhluk hidup di Marikh yang dinamakan sebagai Martiani dinamakan dalam bahasa inggeris . Ini disebabkan perjumpaan "terusan Marikh" oleh Percival Lowell. Beliau menyatakan ia merupakan struktur buatan oleh penduduk planet Marikh dan perubahan kegelapan/kecerahan yang telah menyebabkan beliau percaya ada pertumbuhan vegetatif di Marikh. Di situ berpuncanya cereka tentang makhluk planet Marikh. Sekarang, pemerhatian Percival Lowell telah dikatakan tersesat dan dilabelkan sebagai paritan lama akibat pergerakan air pada zaman dahulu-kala.

Itu lah info serba sedikit tentang planet marikh …InsyaALLAH planet yang lain akan menyusul ^_^ nantix2 kan laa

1 comments:

nora said...

ko ni cikgu sains ek