BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

hurmmm...

Wednesday, December 16, 2009

9 Jenis Syaitan (waspada) :

1. Zalituun Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat. Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.

2. Wathiin Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah.

3. A'awan Menghasut sultan/raja/ pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

4. Haffaf Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat (cth: disko, kelab mlm & tempat yg ada minuman keras).

5. Murrah Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yg sukakan muzik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour etc.

6. Masuud Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yg mula dari kata-kata mulut.

7. Daasim (BERILAH SALAM SEBELUM MASUK KE RUMAH...) Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumahtangga (suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumah tangga lagi).

8. Walahaan Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yg lain.

9. Lakhuus Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/matahari. **

10. Isetan. Sebuah pasaraya yg terkemuka di seluruh duniawi. terdapat di sekitar Lembah klang, singapore, Beijing &..... Kebaikan: Memberi potongan harga pada Karnival jualan Keburukan: Melalaikan manusia bershopping sehingga lupa waktu sembahyang dan lupe yg lakinya dah tunggu kat kereta. Pesanan ; shopping tu agak2 sikit, jangan sampai berlebih2an pulak. Membazir itulah sebenarnya amalan Syaitan.

AIRMATA RASULULLAH SAW..

Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam. 'Bolehkah saya masuk?' tanyanya. Tapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk, 'Maafkanlah, ayahku sedang demam', kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu.

Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah, 'Siapakah itu wahai anakku?'
'Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya,' tutur Fatimah lembut. Lalu, Rasulullah menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan.

Seolah-olah bahagian demi! bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang.

'Ketahuilah, dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia.
Dialah malaikatul maut,' kata Rasulullah, Fatimah pun menahan ledakkan tangisnya. Malaikat maut datang menghampiri, tapi Rasulullah menanyakan kenapa Jibril tidak ikut sama menyertainya.

Kemudian dipanggilah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu dunia ini.

'Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?', tanya Rasululllah dengan suara yang amat lemah.
'Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti ruhmu.
'Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu,' kata Jibril.
Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega, matanya masih penuh kecemasan. 'Engkau tidak senang mendengar khabar ini?', tanya Jibril lagi.
'Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?'
'Jangan khawatir, wahai Rasul ! Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: 'Kuharamkan syurga bagi siapa saja, kecuali umat
Muhammad telah berada di dalamnya,' kata Jibril.
Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas. Perlahan ruh Rasulullah ditarik.

Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang. 'Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini.'
Perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah terpejam, Ali yang disampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka.

'Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?'
Tanya Rasulullah pada Malaikat pengantar wahyu itu.
'Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah direnggut ajal,' kata Jibril.
Sebentar kemudian terdengar Rasulullah mengaduh, karena sakit yang tidak tertahankan lagi.

'Ya Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku.'
Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi.
Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu, ! Ali segera mendekatkan telinganya. 'Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimanuku'
'peliharalah shalat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu.'


Diluar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan.
Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan.

'Ummatii,ummatii,ummatiii?' - 'Umatku, umatku, umatku'
Dan, berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu.
Kini, mampukah kita mencintai sepertinya?
Allahumma sholli 'ala Muhammad wa baarik wa salim 'alaihi

Betapa cintanya Rasulullah kepada kita.

cuti x2 ..

Monday, December 14, 2009

cuti x2 .. best ngn tak best ..
hahahah ..pape jela ..tapi bag ak best gak la sb ade member uitm cuti sama ngn ak ..kiteorg byk bende wat togetherx2 ..main bowling la ,karok la ..mcm x2 ..hahhahaha

hehehheeh..dah hampir sebulan dah ak bercuti ...
manyak bende yang ak nak wt byk tergendala ...ntah mybe nak topup balik tido ak yg tak cukup mase kat maktab ..ak mase kat maktab lain sgt ngn matrik .. rindu la ..tapi compare maktab perguruan ngn maktab mrsm better maktab perguruan ..kat maktab perguruan ak tak penah tido dalam kelas .. hahahahahah...waaah ni yg ak rase bangga nie ..heee .. yela tak penah langsung ..heheheh.. that why my result at mrsm was so horibble .. just cukupx2 makan je ..

anywhere i now learnt a lot of thing during waiting spm result ..
mase 2 la ak dah byk bende dalam otak ak ...
byk perubahan yng berlaku ...sampai ak pun tak sedar byk yg dah berlaku ...
hahahahhahah..whatever ....

untuk mu wanita ...

Thursday, November 12, 2009

Seorang anak laki-laki
kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa
ibu menangis?"
"Kerana aku seorang
wanita", kata sang ibu kepadanya.
"Aku tidak mengerti",
kata anak itu.
Ibunya hanya memeluknya
dan berkata, "Dan kau tak akan pernah
mengerti"
Kemudian anak laki-laki
itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa
ibu suka menangis tanpa alasan?"
"Semua wanita menangis
tanpa alasan", hanya itu yang dapat
dikatakan oleh ayahnya.
Anak laki-laki kecil itu
pun lalu tumbuh menjadi seorang
laki-laki dewasa, tetap ingin tahu
mengapa wanita menangis.
Akhirnya ia menghubungi
Tuhan, dan ia bertanya, "Tuhan, mengapa
wanita begitu mudah menangis?"

Allah berfirman:
"Ketika Aku menciptakan
seorang wanita, ia diharuskan untuk
menjadi seorang yang istimewa. Aku
membuat bahunya cukup kuat untuk
menopang dunia; namun, harus cukup
lembut untuk memberikan kenyamanan "
"Aku memberikannya
kekuatan dari dalam untuk mampu
melahirkan anak dan menerima penolakan
yang seringkali datang dari anak-anaknya "
"Aku memberinya
kekerasan untuk membuatnya tetap tegar
ketika orang-orang lain menyerah, dan
mengasuh keluarganya dengan penderitaan
dan kelelahan tanpa mengeluh "
"Aku memberinya kepekaan
untuk mencintai anak-anaknya dalam
setiap keadaan, bahkan ketika anaknya
bersikap sangat menyakiti hatinya "
"Aku memberinya kekuatan
untuk mendukung suaminya dalam
kegagalannya dan melengkapi dengan
tulang rusuk suaminya untuk melindungi
hatinya "
"Aku memberinya
kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa
seorang suami yang baik takkan pernah
menyakiti isterinya, tetapi kadang
menguji kekuatannya dan ketetapan
hatinya untuk berada disisi suaminya
tanpa ragu"
"Dan akhirnya, Aku
memberinya air mata untuk dititiskan dan
ini adalah khusus miliknya untuk
digunakan bilapun ia perlukan."

"korang tahu;¿kecantikan
seorang wanita bukanlah dari pakaian
yang dikenakannya, susuk yang ia
tampilkan, atau bagaimana ia menyisir
rambutnya."
"Kecantikan seorang
wanita harus dilihat dari matanya,
kerana itulah pintu hatinya.. Tempat
dimana cinta itu ada."

exam week ......

Tuesday, November 10, 2009

yesterday exam dah start ....
huuuh ... agak menyampah gak bile tak leh wt ...
rasa nak menyumpah je ...tapi nak wat mcm ne dah bende nak berlaku ....
huhuh semalam bi ari nie bm ...
arapx2 dapat la wat ari nie .....
minggu depan KS 1 & KS 2 HUHUH bertambah la susah nye
tapi i'll try my best ...
chayoik arif ....chayokx2 ....

.............................................................................

yeye nak balik .... next week dah balik ...

dah hampir 3 bulan ak kat snie ... dah lama tak tgk ibu n ayah ...
walaupun mereka sibuk berkerja tapi tak pe la ak paham ...
memg susah clau nak dapat kasih sayg sorg ibu sepenuhnya di wk2 mcm nie ...
di waktu dunia memerlukan duit untuk bergerak ...
hurmm tak pela ...agpun cuti kali agak lama la gak amongst 1 month and 2 weeks ...
cuti kali nie ak dah rangcang sepenuh nya ... huhuhuh...
memg best la gak la ... hehhehehe
tak sabar nak cuti ....

cepat x2 la periksa nie ...
nak balik ....hehehheehhe
k chow .....

assalamualaikum ...

Thursday, October 22, 2009

nie kisah kehidupan seorng pengembara ,yang sedang mencari sinar yng die pun tak tau la dapt ag ke tak ..sinar yg dulu die hampir dapt tapi tak kesampaian utuk die mencapai ..hanya sekadar sekerat jalan sahaja .. namun skunk die berusha mencari kembali .. dan cuba menyimpan sinaran i2 supaya tidak hilang ag ...

harapx2 adelah perubahan bile ak masuk snie..............

salam satu malaysia

Wednesday, October 21, 2009

bulan nie bulan penat bagi aku .. byk keje yng aku kene wat .. tak kira la bende peribadi ataupun bende yang bukan peribadi .. byk giler bende yg pelikx2 ak lakukn .. yang tak penah ak wt pun ade ... salah satu nye mase hari kemerdekaan .. memg nie first time ak wt bende alah nie .. wlaupun bende nie first time bg ak tp ak dah bosan dah ..hahahha pelikx2 tapi kenyataan yang memg kenyataan yang memg kenyataan yang kenyataan yang tidak boleh( pening x2) ... huhuhuhuh
2 hari 3 malam ak kene balik awl .. tak sempat nak bermanja nagn fmily ak ..dah di suruh balik awl igt wt bende yng faedah tapi hurmmm

"sengsara" ... lagu nasyid maktab ak .. sesuai ngn hidup ngn ak skunk hahahhaha

" sengsara " ...

--------------------------------------------------
igt jadi pemimpin nie ok la tapi kat snie '
ak tak tau la .. aku mcm dah lupe sape ak sebenarnye
ak tak tau sape la ak skunk nie
belajar mcm tak belajar ....
asyik amin laptop je
hahahhahahahahahahhahahahahahha

ak nie pun tak tau la ..

rase nak out je dari snie n masuk matrik balik
ak igt dok snie relax tp ... hurmmm
ntah la ... but anywhere matrik is the best ...
faiz n acap .. my bestfrend kat matrik
rindu kat mereka ...
mane taknye .. steiap mase lepak ngan mereka .. pagi ,petang ,siang malam ... hahhaha
best giler .. bebudk kelas ak mase kat matrik pun ..member paling sekepala .. hahah
g manex2 asyik sma .. best giler .. tapi kat maktab nie ..ntah la ...
byk bende yang ak terpaksa wt suka x2 walaupun ak benci giler tapi nak wt mcm ne 5 tahun ak dok snie ...
memg talam dua muka la ak kat snie ...
luar ok ... tpi dalam sapelah tau ...

byk perkara yng merungsing kan ak ..tpi terpaksa la wt muka yng relax .. hhahahhah

anywhere conclusion 4 all this is ... i hate to be inside this nightmare of my life ..there is to be in maktab perguruan nie

rayax2 ....assigment x2 ....

Monday, September 21, 2009

yeye raya dah dtg.... huhhuhh raya dah ari yag ke 3 .. sebulan baru je berpose .. arap x2 pose ak diterima la .. raya taun nie agak best la gak sb ak dapat berjumpa ngn "si dia" nie first time kami face to face each other ...hehehe kelut juga mase aku jumpa die ..tapi ak try la cover line ... heheheh
first jumpe die heheheh memg kelakar .. die boleh pulak tersilap org ..huhhu tak pela first time la katakan ..heheheheh raya kat kg ibu memg best sb pakcikx2 ak semua ada.. agpun ak pun pelik ..semerta-merta je ak terer main pingpong clau sblum nie payah gak ak main ... tapi hahahahahahh

hari nie ak balik kg klang ,belah ayah ak .. segan gak balik sne tapi nak wat mcm ne .. terpaksa la
heheheh ak dah plan nak jumpa "si dia " ag tapi ntah la dapat tak sb die kuar ari rabu tapi ak mase 2 ak kat Kg .. hahahahha

rayax2 memg raya tapi assigment satu ape pun ak tak wat ag ...heheheheh memg pecah pale otak ak nak wat smue

member kelas ak senng je ckap postpone .. tapi tak pikir agak payah buat assigment kat kg... hahahah

ok la nak bersiap nie k chow ...
assalamualaikum ...

salam perkenalan ,salam muhibah

Tuesday, September 8, 2009